«

»

Egészség kontra mozgás

Soha annyi kisállatrendelő nem működött az országban, mint most! Évtizedekkel ezelőtt a munka kutyákat, hisz szerepük a gazda munkájának segítése volt, nem pedig játszótárssá válni, szóval azokat az ebeket otthon gyógyították, vagy humán orvoshoz vitték, ha nagyon nagy baj volt. Valójában azonban szinte soha nem kellett a szakember segítsége.A munkakutyák napi akár  8-10 órát is meneteltek: hajtották a bikákat, őrködtek az épületeknél, vadászok nélkülözhetetlen társaivá váltak. Ilyen dolgozó ebek mai is vannak, ám elterjedtek az ölebek, akik igen betegesek, miért? Mert összefügg a mozgás az immunrendszer működésével. Ha egy kutya nem tudja levezetni felesleges energiáját, bizonyos feladatok végrehajtásával, akkor ez az energia megtámadja az immunrendszerét. Kedves Gazdi, hidd el szinte bármilyen probléma, betegség gyógyítható testmozgással! Ez persze nem azt jelenti, hogy egy daganatos kutyát futtatni kell órákig és akkor örök életű lesz, nem!

Valószínűleg a daganat is azért alakult ki, mert „felduzzadt” benne a sok le nem vezetett energia! A kutyák egészségi állapota az elmúlt 20 évben rohamosan romlott. Ma már a kisállatrendelők jól menő vállalkozások, az állatorvosi egyetemen pedig több száz ezres tandíjat kell szemeszterenként fizetni, hogy valaki kutyadoki lehessen! Tény, ez az egyik legszebb hivatás a világon, mégis értetlenül nézem, hogy miért hagyjuk kutyáinkat elsorvadni, cukorbeteggé válni stb. Bizonyos betegségeket mi magunk, jó gazdiként is tudnánk kezelni.  Nem kell hozzá latin tudás, nem kell hozzá több éves képzés, nem kellenek drága eszközök, csak egy kis józan ész! Ha kutyánkat ölben hordjuk, nem pedig saját lábán futkározik, nyilván rendellenesen fejlődnek az izmai. Ha a feladatokat, amiket kérünk tőlük, nem csinálják meg, mi pedig csak legyintünk:”Oh most nincs kedve, biztos szagot fogott a kis drága” nos, akkor csodát ne várjunk! Ha egy kutya nem használja az agyát, nem tud elfáradni. A testmozgás kutyák esetében nem egyenlő csak és kizárólag a futtatással. A testmozgás, szellemi aktivitást is magában hordoz. Minden egészséges kutyának kell egy a gazdi által megtervezett életmód tréning! Ez lehet agility, terelés, séta az erdőben, a lényeg, hogy rendszeresen szellemileg is elfáradjon a kutyus! Miért költünk orvosságokra, ha a legjobb gyógyszer maga a természet?! Valójában nem látjuk a fától az erdőt, a természet olyan természetes megoldásnak tűnik, hogy észre sem vesszük.

A munka kutyák mind egész nap a szabadban dolgoznak, feladatokat hajtanak végre, találd meg ennek a városi alternatíváját, és az lehetőleg ne a macskák üldözése legyen a szomszédos utcákban, hanem egy labda tréning az udvaron, ahol megtanulhatja kutyád, hogy mikor futhat a játékért, és, hogy használja a szaglását a keresésére, vagy vidd kutyaiskolába, hogy más fajtársaival együtt folyamatosan szocializálódjon. Mindez nem nagy őrdöngőség, mégis a gazdik nagy része olyan plusz feladatnak ítéli meg, amit jobbnak lát észre sem venni! Olyan drágának látja saját szabadidejét feláldozni házi kedvencére, hogy pénztárcájából inkább hagyja kifolyni az ezreseket a gyógyszerekre, vitaminokra, orvosokra. Igen egy kutya lehet, hogy költséges a gazdi számára, de jobban megéri az árát egy hűséges, hosszú életű társ, mint a méregdrága pirulák!


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A hozzászólás szövegében az alábbi HTML kódok használhatók: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>