«

»

Van megoldás

Egy valamit nem tudok megérteni: miért könnyebb indokokat találni arra, hogy miért nincs időnk rendszeresen sétáltatni a kutyánkat, mint, hogy helyette azon törnénk a fejünket, hogy mi a megoldás?! Miért félünk segítséget kérni, és miért könnyebb meghátrálni? Van egy ismerősöm, aki már – már a falra mászik amiért kutyáját nem tudja leszoktatni az ásásról, és a gyönyörű zöld pázsit az udvaron, már nem túl gyönyörű.

Mérgelődik sokat, ordibál a kutyával, majd mikor annyit mondok neki, sétáltassa többet a kedvencét, hogy unalmában ne keljen a füvet kaparnia, az a válasz, mikor? Erre én így reagáltam: akár reggel, munka előtt, ám számoljon azzal, hogy egy németjuhásznak minimum 3 óra futás kell, hogy a délutánt nyugodt fekvéssel, pihenéssel, ne pedig ásással töltse. Úgy nézett rám ettől a választól, mintha a legnagyobb badarságot mondtam volna, amit életében hallott. Hogy lenne ideje két gyerek és egy feleség mellett arra, hogy csak a kutyával három órát törődjön, ráadásul reggel?! Elmesélte búját-baját, anyagi gondját, a gyerekek rossz szokásait, mindent, ami szerinte alátámasztotta, hogy egy mai családapának képtelenség, hogy legyen ideje kutyája futtatására! Hm, íme amiről az elején szóltam, könnyebb védekezni és okokat találni miért tölti életének legnagyobb idejét kedvencünk egy zárt udvarban, mint, hogy megoldásra jutnánk! Először én a helyében körbenéznék a családban, ha neki nem, akkor kinek van ideje a kutyára. Az persze egy másik dolog, hogy ha azt hallanám, senkinek, akkor visszakérdeznék miért van kutyájuk? Hogy ne törjenek be? Sajnos egy kutya a 21. században erre már kevés. De térjünk vissza a megoldásokra. Kutya nevelésbe, sétáltatásba igenis be lehet vonni még a gyerekeket is, akik szeretnek játszani az állatokkal, csak meg kell nekik mutatni, hogyan kell azt okosan, nyugodtan ám falkavezér módjára tenni. A gyerekek lendülete hatalmas, felnőtteket megszégyenítő energia van bennük, imádnak rohangálni, futni, nos, fussanak a kutyával. Persze figyelmeztetek minden szülőt, hogy csak és kizárólag jól nevelt, engedelmes kutyákkal engedje el gyermekét! Ha ez sem lett volna megoldás, a gondterhes, és cseppet sem idő milliárdos apukánknak azt ajánlottam volna, ami talán a legkézenfekvőbb: fogadjon fel egy szakembert! Miért félünk attól, hogy egy a kutyákat értő és jól ismerő ember elégítse ki kedvencünk mozgásigényét? Talán Magyarországon ez még nem jött divatba, egyáltalán ennek is trendinek kell, hogy legyen, hogy alkalmazzanak kutyasétáltatót? A magyaroknak nincs erre pénzük, ezt is gondolhatnád, de akkor könyörgöm, miért tartunk kutyát, ha annyit nem tudunk rá áldozni, mint a reggeli kiflinkre, joghurtunkra?  Ne higgyük, hogy a kutyasétáltató díja, több ezer forintba kerül, legalábbis nem egy alkalommal, ha rendszeres, akkor igen, meg kell teremteni a rá valót, viszont az lehet , hogy pont annyi, mint amennyiben az a sok fű mag került, amelyek kipusztultak a kertből, hála a lelkesen ásó kutyánknak.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A hozzászólás szövegében az alábbi HTML kódok használhatók: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>